Gå til hovedinnholdet Gå til menyen

10 tips för den perfekta middagen

Det är din tur att bjuda in till middag med vänner. Hur ser du till att kvällen blir unik utan att överdriva? Vi har de bästa tipsen som gör kvällen perfekt utan ansträngning.

Vi talar inte om inhyrda kockar, servitörer och stora överraskningsmoment, utan några av grundprinciperna som vi på EGON-restaurangen följer. Vi arbetar ständigt med att skapa de bästa gästupplevelserna på restaurangen, och det är precis det du vill ha hemma för dina gäster.

Alexander Høvik, central kökschef, slår sig bekvämt ner i soffan på EGON. Efter en dag i köket med utforskande och testning av rätter till den nya menyn är han redo för en kafferast och en pratstund.

"Det är spännande att arbeta med en ny meny. Du tar feedback från gäster och kollegor, idéer från våra inspirationsresor, dina egna tankar och visioner och kastar upp det i luften för att sedan landa det säkert i en genomarbetad ny meny några månader senare. Det är mycket prövande och felande för att hitta rätt kombination av råvaror och rätter på menyn. Vi ägnar också mycket tid åt att värdera nytt porslin, glas, inredning och andra detaljer i vårt koncept. Vårt mål är ju att vi ska skapa de bästa gästupplevelserna och då måste helheten stämma."

Nu räcker det med kaffedrickande, tillbaka till köket. Vi följer med och fortsätter samtalet i köket. Alexander har lång erfarenhet inom restaurangbranschen och har arbetat som kock i över 18 år. Enligt Alexander är det en tuff men givande bransch att leva och arbeta i. "Det bästa med att arbeta med mat och människor är att se hur mycket en måltid i en trevlig omgivning kan göra för folk. Vi påverkar hela dagen för vissa gäster. Våra gäster har olika historier, och vi vet inte deras bakgrund, men vi vet att om vi gör vårt jobb bra kan vi förvandla en lite tråkig dag till en mycket bra dag. Det är mycket omsorg och kärlek i en bra måltid serverad med ett leende. Det är lite som att komma hem till mamma efter en lång dag i skolan där en hel del har hänt. Inget slår då att få en härlig varm måltid serverad med omsorg. Det är som vi säger; På EGON hör alla hemma."

Den hemtrevliga känslan är viktig för EGON-restaurangen. Både inredningen, människorna och maten ska ge dig en god känsla. Det ska vara trevligt att vara gäst på EGON, berättar Alexander. "Vi har aldrig kallat våra gäster för kunder till exempel. De är gäster. Vi öppnar upp vårt "hem" för dem och välkomnar dem som våra gäster. De betyder allt för oss."

Avslutningsvis delar Alexander några tankar om hur man kan ta med sig EGONs tankesätt hem när man bjuder in till middag. "Det är självklart lite annorlunda att duka upp hemma än på en restaurang, men många av grundprinciperna som vi tycker är mycket viktiga i vår verksamhet bidrar till att göra middagen hemma extra trevlig också!"

10 tips för den perfekta middagen

1. Se till att ha ett rent och fräscht hem. Första intrycket är viktigt!

2. Servera en välkomstdrink. Det sätter stämningen för kvällen.

3. Rätt belysning. Inte för ljust, men inte heller för mörkt. Använd gärna flera ljuskällor istället för en stor taklampa eller spotlights. Då får du en behaglig atmosfär i rummet. Levande ljus sätter pricken över i:et. Använd lampor med varmt ljus, inte kallt ljus.

4. Temperatur. Inte för varmt (då somnar gästerna), men inte heller för kallt (om du inte vill att gästerna ska gå hem tidigt förstås).

5. Musik. Se till att spela behaglig musik i bakgrunden. Många gäster tänker nog inte på det, men det bidrar till att skapa rätt stämning. Omedvetet kommer gästerna att trivas ännu mer. Det finns många färdiga spellistor för middagssällskap på Spotify.

6. Förberedelser. Förbered dig så mycket som möjligt i förväg. Då slipper du använda större delen av kvällen över grytorna i köket, utan du kan umgås med dina gäster (förbered det du kan och planera gärna en huvudrätt som "lagar sig själv" efter förberedelserna är klara. Till exempel en god gryta).

7. Fyllda glas. Se till att ha tillräckligt av det ni dricker till maten. Gäster vill ogärna att fråga om mer påfyll, så håll koll på glasen och häll upp utan att de behöver påpeka detta själva.

8. Komfort. Ha bekväma stolar med bra ryggstöd så att gästerna kan sitta länge vid bordet.

9. Det oväntade. Har någon haft födelsedag sedan sist ni träffades? Någon som har fått nytt jobb? Överraska med en liten uppmärksamhet. Ett tal, lite större dessert till denne eller en rolig gimmick.

10. Ge dem något att se fram emot till nästa gång. Kanske kan de få en liten ledtråd om vad som kan väntas vid nästa middag? Förslagsvis en liten lapp med några ledtrådar, så får de gissa sig fram. Den som klarar att gissa rätt får en trevlig uppmärksamhet.

 

Om detta blir för omständigt kan ni också välja att besöka EGON. Här kommer du att få en oklanderlig atmosfär, god mat samt trevlig och varm personal som välkomnar dig! Det allra bästa är att du slipper all planering, förberedelser, inköp, genomförande och disk (även om det är mysigt ibland också 😊).

 

Välkommen till oss!